Рівень складності 1 з 10. Тобто простіше нікуди і воно того варте! В'ялені томати це відвал бошки! Можна використовувати як засукуску на стіл, вкусняшки до вина, а можна додавати в пасту, салати і супи.
Знадобиться: ⠀
- помідори 1кг
- Оливкова олія 300 мл
- Велика морська сіль за смаком
- Часник 3 зубчики
- Прованські трави за смаком
- Сушений розмарин щіпка
- Суміш мелених перців за смаком
- Цукор 1 ч.л. (можна без нього, якщо ви його не їсте, але цукор прибирає кислинку, яка утворюється при вялении помідор)
1. Стиглі, м'ясисті помідори (краще сорт сливка) вимити й обсушити. Помідори розрізати на половинки або четвертинки. ⠀ Серединку з насінням можна вирізати, заморозити і використовувати потім для соусу або в суп.
2. Деко або грати застелити пергаментним папером і розкласти помідори щільно один до одного (в міру підсихання вони зменшаться в розмірі). Помідори посолити, поцукрити, поперчити і на серединку кожного капнути оливкова олія.
3. Духовку нагріти до 60-100 градусів. Поставити деко з помідорами в духовку (дверцята духовки тримати злегка прочинених, щоб волога швидше випаровувалася). Якщо духовка має функцію конвекція, то іноді, можна знижувати температуру і включати конвекцію.
4. Сушити помідори близько 4-6 годин, в залежності від розміру.
5. Готові помідори вийняти з духовки і остудити.
6. На дно чистої банки невеликого розміру налити трохи олії, додати прованських трав, нарізаний на тонкі пластини часник і зверху помідори на 1/3, залити олією і так, чергуючи помідори, прованські трави, часник, оливкова олія, наповнити банку.
7. Помідори злегка «утрамбувати», але сильно не притискати їх, зверху додати трохи розмарину, а потім залити залишками масла так, щоб масло повністю покривало помідори (якщо не буде покривати, то помідори будуть псуватися). Закрити кришкою і прибрати в холодильник. ⠀ Смачного !!! Поки літо, готуйте. Вони божественні!